Het opleiden van medewerkers voor de sector transport en logistiek staat onder druk doordat de instroom van geïnteresseerde studenten afneemt en opleidingen sluiten of kiezen voor een generiek profiel. Dit terwijl de vraag naar gekwalificeerd personeel toeneemt. Dit komt door groei van de sector en uitstroom van gepensioneerden.
Er is behoefte aan meer gekwalificeerd personeel, maar ook aan anders gekwalificeerd personeel. Digitalisering, robotisering en datadriven supply chains vragen om nieuwe en hogere kwalificaties. Daarnaast neemt de vraag naar pakketbezorgers en koeriers sterk toe.
STL detacheert jaarlijks landelijk circa 1700 BBL leerlingen en verzorgt de werving, selectie en opleiding van circa 1000 chauffeurs die als zij-instromer met baangarantie aan de slag gaan bij bedrijven. STL constateert dat het aantal leerlingen afneemt, wat zowel STL als de sector niet ten goede komt.
Het vraagstuk: nieuwe onderwijsconcepten en ontwerpen
Om de instroom van personeel richting de sector te bevorderen, wil het Sectorinstituut nieuwe opleidingsroutes vormgeven. Zij hebben Goed geschud daarom het volgende gevraagd:
“Ontwerp vernieuwende onderwijsconcepten binnen de regio Holland-Rijnland voor de sector Transport & Logistiek waarbij detachering door STL een toegevoegde waarde biedt en in de vraag naar chauffeurs en andere logistieke medewerkers wordt voorzien.”