Werken bij Goed geschud

De naam ‘Goed geschud’ zegt het al. Wij willen organisaties, misschien wel de maatschappij opschudden. We zijn denkers én doeners die zorgen voor beweging. Dat doen we op onze eigen manier: vriendelijk, creatief, kritisch en resultaatgericht. En altijd samen met organisaties en de doelgroep waarvoor onze opdrachtgevers werken en wij dus ook. Wij houden er van om goed na te denken over een vraagstuk en om zelf de handen uit de mouwen te steken: denken én doen. En we krijgen er een kick van dat juist onze positieve en vriendelijke manier van werken bijdraagt aan keihard resultaat. Onze vier kernwaarden vormen hierin de basis:

Goudeerlijk
Je bent goudeerlijk naar jezelf, je collega’s en onze klanten. Deze eerlijkheid is gericht op positieve verandering en ontwikkeling van mens en organisatie.

On the move
Je bent nieuwsgierig en gericht op het verbeteren en versterken van organisaties waar we voor werken. We dagen jou en elkaar uit om de status quo te doorbreken, door te laten zien dat het ook anders kan: vriendelijk, sociaal met keihard resultaat.

Vindingrijk
Je zet daadkracht en creativiteit in om problemen op te lossen en potentieel te benutten. Hierdoor durf je nieuwe manieren te bedenken en toe te passen.

Gericht op impact
Het advies is niet het doel, het is een middel voor blijvende verandering van de maatschappij. De doelgroep waar we voor werken merkt dat Goed geschud is langs geweest.

Voor wie werken wij?

Wij werken voor organisaties en hun doelgroep in het maatschappelijk domein. Hierbij hebben wij een focus op de sectoren: Gemeenten, Onderwijs en Welzijn.

Onze vacatures

Solliciteren bij Goed geschud

Bij ons solliciteren, dat gaat net even anders. Wij vragen je niet om een sollicitatiebrief. In plaats daarvan stellen we je graag een aantal vragen om je beter te leren kennen, en we ontvangen graag je cv.

Heb je gesolliciteerd? Dan maken we graag een telefonische afspraak met je ter verdere kennismaking. Tijdens een uitgebreider 1e kennismakingsgesprek bij ons op kantoor leren we elkaar verder kennen. Als we met elkaar doorgaan naar het 2e gesprek, vragen we je 2 verschillende casussen uit te werken. We zijn benieuwd naar hoe je dit aanpakt zonder voorkennis te hebben. Je hoeft dus niets voor te bereiden. Zijn de casussen goed verlopen, dan stemmen we de arbeidsvoorwaarden met elkaar af. Indien nodig zal er nog een assessment plaatsvinden.

Je toekomstige collega's

Dit zijn jouw toekomstige collega’s. Om alvast een beeld te krijgen met wie je gaat samenwerken, lees je hieronder de persoonlijke verhalen van jouw toekomstige collega’s.

Interview Lieke Witlox

Hi Lieke! Na de vorige twee interviews met junioren, is het natuurlijk ook heel leuk om meer te horen van een senior. In tegenstellig tot Stella en Sophie, had jij al veel werkervaring toen je startte bij Goed geschud. Hoe heeft jouw carrièrepad je uiteindelijk naar Goed geschud geleid?

Na mijn opleiding journalistiek en bestuurskunde ben ik ooit gestart als adviseur. Die rol vond ik leuk, maar ik miste soms de verbinding met de praktijk. Ook merkte ik dat ik een grote passie voor de publieke sector had, die ik nog niet genoeg kwijt kon in mijn werk.

Om die praktijk én een context waar ik impact kon maken op te zoeken, ben ik als opleidingsmanager in het mbo gaan werken. Daar sta je echt midden in de praktijk. Vanuit die tijd ken ik Frank en Marlies, twee van de oprichters van Goed geschud, ook.

Na verloop van tijd besloot ik op zoek te gaan naar een andere rol. Toen keerde ik eigenlijk vrij snel terug bij het adviseursvak. Daar wist ik dat ik voor veel verschillende, interessante organisaties kon werken én dat je vaak met collega’s werkt die hun werk met veel plezier, motivatie en energie tegemoet treden.

Tegelijkertijd wist ik dat ik alleen weer adviseur zou willen worden, wanneer ik dit kon doen in verbinding met de praktijk. Als adviseur is het makkelijk om in de buurt te blijven van beleidsmedewerkers, bestuurders en directeuren. Dat wilde ik niet. Ik geloof erin dat ik de meeste impact kan maken, wanneer ik die wereld verbind aan de wereld van de doelgroep – hoe die er ook uitziet.

Vanuit die inzichten kwam ik, eigenlijk al vrij snel, bij Goed geschud terecht. De domeinen waar wij in werken spraken mij aan en kende ik. Als kers op de taart staat Goed geschud bij uitstek voor het betrekken van de doelgroep. Precies wat ik zocht!

Dat klinkt inderdaad als een perfecte match. Voor jou was die praktijk betrekken dus heel belangrijk. Doet Goed geschud dat wat jou betreft in projecten daadwerkelijk goed genoeg?

Ik denk dat we dat heel goed doen, maar dat het ook altijd beter kan. En dat het je verantwoordelijkheid als adviseur is om je altijd de vraag te stellen hoe dat nog beter kan. Het is denk ik altijd verleidelijk om het niet te doen. Juist in het verbinden van de beleidsmatige werkelijkheid aan de daadwerkelijke realiteit, zit de uitdaging. Gelukkig werken wij met mensen die dit goed begrijpen en die het ook echt intrinsiek belangrijk vinden dat we die verbinding zoeken. Dat gaat vaak dus heel goed.

Fijn als je met mensen werkt die dit allemaal van groot belang vinden. Dan waarborg je dat ook met elkaar. Waarom is het wat jou betreft zo belangrijk om de praktijk mee te nemen in je werk als adviseur?

Dat is groot en klein tegelijk. Groot, omdat de maatschappij polariseert. Klein, omdat het betrekken van de praktijk bijdraagt aan de impact die wij in een project kunnen maken.

Die polarisatie ontstaat, wat mij betreft, wanneer je vergeet met elkaar te praten en in plaats daarvan over elkaar praat. Ons werk gaat vaak over mensen die niet op het beleidsniveau acteren: in onze context zitten burgers, leerlingen, studenten, patiënten, cliënten. Als je alleen over, en niet met hen praat, dan blijf je in de beleidsmatige werkelijkheid. Je moet dan het wereldbeeld van de praktijk leren kennen, om nieuwe perspectieven te kunnen zien.

De wens om die praktijk te spreken is er vaak wel, maar we vinden dat toch ook lastig. Lastig, omdat we het niet gewend zijn en we het spannend vinden. Stel je voor dat je als bestuurder al tijden denkt dat je A moet gaan doen. Alles is geregeld en het past in jouw plan. Dan is het spannend om te riskeren dat jouw organisatie ineens zegt: ‘Maar wacht eens even, dat werkt helemaal niet voor mij.’ Dat kan dan onprettig zijn, maar is altijd heel waardevol. Uiteindelijk wil je immers in de praktijk iets teweegbrengen en niet alleen op papier.

Klinkt als een hele weloverwogen keuze om bij Goed geschud te gaan werken. Welke dingen heb je, nu je een halfjaar bij Goed geschud werkt, geleerd?

Ik leer veel van de werkwijze van Goed geschud. Daarbij hoort dat we echt niet afstandelijk zijn richting onze opdrachtgevers – iets wat soms adviseur-eigen kan zijn. We staan echt naast onze klanten. Alle vragen benaderen we vanuit de inhoud en gaan we samen met hen aan. Daardoor hebben we geen band gebaseerd op hiërarchie of aanzien, maar op het behalen van een gemeenschappelijk doel.

Wat ik ook goed vind is dat wij niet werken met one size fits all trajecten. We kijken echt goed naar een organisatie en vraag om te snappen wat past en werkt. In een traject vinden we ook het werkplezier echt belangrijk. Daar heb ik ook van geleerd. Het leuk hebben met elkaar is fijn én draagt bij aan behalen van je doelen.

Maar wat eigenlijk het belangrijkst is, is wat mij betreft dat we altijd eerlijk zijn tegen elkaar en met elkaar het gesprek (blijven) aangaan. Bij Goed geschud is alles bespreekbaar. Dat kan soms even ongemakkelijk zijn, maar desondanks blijven we met elkaar praten. Die collectiviteit in een wereld die individualistisch is, vind ik elke dag inspirerend.

Een voorbeeld van wanneer wij goed met elkaar in gesprek gingen? Zie het stukje in de nieuwsbrief over onze eerste kwartaalmeeting!

Wat een mooie analyse! Waarom is die collectiviteit wat jou betreft zo belangrijk?

Omdat ik niet geloof dat we het als individuen zullen redden. Een focus op eigen gewin en eigen succes leidt niet tot het beste resultaat. Samenwerken is essentieel als je dingen ten goede wilt veranderen. Moorman haalde dat ook aan in een lezing waar ik heen was: “De oplossing zit in het collectief, niet in het individu.” Individueel gedrag heeft ons immers gebracht tot waar we nu zijn – dat ziet er niet altijd even rooskleurig uit.

Het in gesprek gaan met elkaar en daarbij moeilijke onderwerpen niet uit de weg gaan, zit inderdaad echt in ons DNA. Denk je dat we dat kunnen behouden op het moment dat we doorgroeien tot, zeg bijvoorbeeld, een organisatie van vijftig mensen?

Dat denk ik zeker. Als we dat nu goed opbouwen, wat we aan het doen zijn, dan kun je dat later ook blijven doen. Misschien wel net in een andere vorm, want een gesprek met vijftig mensen te gelijk is niet effectief. Je moet er in ieder geval voor zorgen dat er geen competitie of strijd ontstaat, maar ik heb er alle vertrouwen in dat dat nog zal lukken.

Frank, Arthur en Marlies zijn daarin ook goede voorbeelden. Zij gunnen elkaar alles en handelen nooit vanuit competitie met elkaar of anderen. Op die manier leidinggeven aan een organisatie draagt ook bij aan die collectiviteit.

Helemaal mee eens: zij zien elkaar echt als gelijken. Dat groeien, is dat eigenlijk iets waar jij naar uitkijkt? Het werken bij een kleine organisatie was juist iets wat jou ook aansprak, zei je?

Dat kleine spreekt mij inderdaad aan, maar we kunnen nog een heel stuk doorgroeien en nog steeds klein blijven. Het is vooral belangrijk dat we onze gemeenschappelijkheid behouden. Dat doen we nu door samen te lunchen, een gezellige appgroep en goede, formele en non formele, gesprekken met elkaar. Zolang we vasthouden aan het idee dat iedereen een waardevolle toevoeging aan het team is, kunnen we dat behouden.

Voor mij was die groeipotentie juist ook een reden om aan het Goed geschud-avontuur te beginnen. Met elkaar groeien en bouwen aan een goed team, is heel leuk. Wat mij betreft hoeven we geen internationale multinational te worden, maar naar het groeien kijk ik dus wel uit!

Je hebt zo al heel wat dingen genoemd die je leuk vindt bij Goed geschud. Waarvoor sta jij ’s ochtends nou echt op? Wat maakt dat jij zin hebt in je dag?

Elke ochtend heb ik sowieso zin om al mijn collega’s te zien én om weer aan de slag te gaan met de inhoud van mijn projecten. In die zin heb ik er eigenlijk altijd zin in.

Iets waar ik niet altijd het meeste zin in heb, maar wel ik wel echt voor opsta, zijn de momenten waarop er iets te gebeuren staat. Bijvoorbeeld een presentatie waar ik verwacht dat het wat zal schuren. Die momenten zijn niet altijd makkelijk. Tegelijkertijd zijn dat wel de momenten waarop we echt dingen kunnen bereiken. Een rapport opleveren is dan comfortabeler, maar tijdens bijeenkomsten zie je bij mensen soms echt een lampje aan gaan. Dan creëer je beweging.

Als ik je zo hoor dan blijf jij voorlopig nog wel een tijd bij Goed geschud. Zijn daar, naast de leuke collega’s en de inhoudelijke opdrachten, dingen die daarvoor zorgen?

Via die inhoudelijke opdracht werk ik aan de thema’s die ik belangrijk vind. Eigenlijk zoek ik continu naar manieren om dat te doen. Het werk van adviseur is daarin heel kansrijk. Je kunt op verschillende plekken dingen leren, om die kennis vervolgens mee te nemen naar nieuwe plekken.

Dan toch eindigen met een – voor sommigen – moeilijk dilemma. Kan je die impact inderdaad goed maken als adviseur, of toch (nog) beter als je echt bij een organisatie zelf gaat werken? 

Dat is inderdaad een moeilijk dilemma, maar wel eentje waar je zelf invloed op hebt. Als adviseur moet je kritisch kunnen zijn op jezelf en op het werk dat je doet. Je hebt de kans om impact te maken, maar als je zelf niet oplet dan loop je het risico dat je inderdaad meer had kunnen doen van binnenuit een organisatie.

We moeten ons ervan bewust zijn dat we niet op alles een antwoord hebben – anders was alles al opgelost. Eerlijk zijn over wat we wel en niet kunnen en juist je positie buiten de organisatie benutten om op zoek te gaan naar een manier om echt impact te maken en voor opschudding te zorgen. Daar geloof ik in.

Interview Stella van Esch

Stella werkt inmiddels al bijna 1,5 jaar bij Goed geschud. Na haar Research Master Societal Resilience aan de Vrije Universiteit Amsterdam én jaarprogramma bij de BildungAcademie, werkt ze nu aan allerlei vraagstukken als organisatieadviseur.  

Heel leuk om zo eens wat meer te horen over Goed geschud en jouzelf, ik ben benieuwd! Laten we beginnen bij het begin. Waarom ben jij in oktober 2021 bij Goed geschud komen werken? 

Toen ik een master ging kiezen, heb ik bewust gekozen voor een onderzoeksmaster, omdat ik ervan houd om een onderwerp van begin tot einde te leren kennen en te begrijpen. Tegelijkertijd merkte ik, juist in het onderzoek, dat ik ook behoefte heb aan weten wat de impact van opgedane kennis is. Wat gebeurt er nou eigenlijk met de uitkomsten van al die onderzoeken?  

Vanuit die gedachte ben ik op zoek gegaan naar een baan waar ik inhoudelijke diepgang mét praktijktoepassing kon vinden. Na een zoektocht op internet kwam ik bij Goed geschud terecht. Toen ik de vacature las dacht ik: “Dit is precies wat ik ben: ze zijn op zoek naar mij!” De sollicitatiegesprekken die volgden bevestigde dit beeld alleen maar: het waren open gesprekken die mij er nog meer van overtuigde dat ik thuishoorde bij Goed geschud.  

Wat goed om te horen! En, klopte jouw verwachting dat je onderzoek en praktijk met elkaar kon verbinden? 

Dat bleek inderdaad te kloppen, dus die inschatting had ik gelukkig goed gemaakt. In ons werk leren we, soms meer dan we zelf doorhebben, echt veel over bepaalde thema’s. Voor mij geldt dit bijvoorbeeld voor het thema kansengelijkheid – in het bijzonder in het onderwijs. Pas als ik in gesprek ben met vrienden over zulke thema’s, merk ik hoeveel ik daarover weet. Dat komt door Goed geschud.  

Het mooie daaraan is dat ik niet dagenlang deskresearch heb zitten doen achter mijn bureau om hierover te leren. Mijn kennis doe ik op door in gesprek te gaan met mensen en partijen uit de praktijk. Zo zie ik hoe het er in die praktijk aan toegaat. Dat is bij Goed geschud ook echt de manier van werken en leren.  

Hoe zit dat dan precies: zijn dit echt ‘jouw’ thema’s, of kan iedereen over alles leren? 

We hebben het er wel eens over gehad of we meer met specialisaties zouden moeten werken. Dat iemand écht expert is op een thema. Enerzijds zou het goed kunnen zijn voor Goed geschud. We kunnen dan laten zien dat we inhoudelijke experts kunnen leveren. Anderzijds vind ik het ook een kracht van Goed geschud dat we juist van bepaalde onderwerpen heel veel afweten, zonder dat we daar continu mee aan het pronken zijn.  

Voor allebei iets te zeggen dus. Stel dat jullie de keuze zouden maken om wel met die specialisaties te gaan werken, welke zou er dan bij jou passen? 

Op dit moment houd ik me veel bezig met de Rijke Schooldag. Daarbij is ons doel om kinderen van 0 – 18 jaar van opstaan tot slapengaan een omgeving te bieden waarin zij gestimuleerd worden, zelfvertrouwen kunnen ontwikkelen en nieuwe ervaringen kunnen opdoen. Dat is iets waar ik wel expert in zou willen worden – om nog meer te leren over hoe je zo’n Rijke Schooldag op de beste manier inricht.  

Het afzonderen van onderwerpen vind ik toch ook lastig, omdat thema’s in het sociale domein niet op zichzelf bestaan. Neem een gezin waarin kinderen weinig kansen krijgen. Dat heeft vaak te maken met stress thuis, bijvoorbeeld over of de rekeningen nog wel betaald kunnen worden. Dat laat geen ruimte over om extra aandacht aan kinderen te besteden. Bestaanszekerheid speelt hierbij dus ook een rol. Zo hangen thema’s met elkaar samen. Het goed inrichten van een integrale aanpak zou daarom ook iets zijn waar ik (nog) beter in zou willen worden.  

Dat is ook iets waar wij als Goed geschud wat mij betreft nog meer in zouden kunnen doen – nog sterker aangeven dat als je echt impact wilt maken, je thema’s aan elkaar moet verbinden.  

Interessant: iets wat Goed geschud dus nog zou kunnen verbeteren. Zijn er ook dingen die al zo goed gaan, dat Goed geschud ze wat jou betreft over tien jaar nog op dezelfde manier mag doen?  

Het kritisch zijn óp en nieuwsgierig zijn náár de vragen van opdrachtgevers. Om de juiste doelen te bereiken, moeten we immers eerst weten of we de juiste vraag aan het beantwoorden zijn. Dit doen we al goed: we vragen vrijwel altijd door tot we er zelf ook van overtuigd zijn dat we de juiste vraag of uitdaging hebben gevonden.  

In een van mijn eerste gesprekken vlak nadat ik was gestart, gebeurde dit ook. Ik zat met collega Marlies in een gesprek met een opdrachtgever en zij was niet bang om kritische vragen te stellen. Ik weet nog dat ik me afvroeg hoe dit zou vallen, maar de opdrachtgever was hier juist blij mee.  

Klinkt goed! Is dat ook wat Goed geschud echt onderscheidt van andere bureaus, of zit dat in andere dingen? 

Dat is een belangrijk stuk, gecombineerd met het feit dat wij altijd echt naar situaties toegaan. We zoeken de praktijk en onze doelgroep actief op. Maar dat echt tot de kern komen met elkaar én daar dan iets aan willen doen vanuit intrinsieke motivatie, dat kenmerkt ons absoluut.  

Zijn er ook dingen die je zou willen veranderen? 

Wat mij betreft zouden we ons palet aan opdrachten nog wat diverser kunnen maken – juist omdat er zo veel interessante onderwerpen zijn. Zelf zou ik thema’s als armoede, polarisatie of democratische vernieuwing interessant vinden. Ik denk dat we ook daar veel impact zouden kunnen maken.  

Klinkt als mooie thema’s inderdaad. Dan zoomen we weer even uit. Je besteedt natuurlijk veel van je tijd bij Goed geschud, wat betekent Goed geschud voor jou?  

Na mijn studententijd had ik eigenlijk niet veel zin om te gaan werken. Toen zag ik voor me dat werken maar saai, zwaar of eentonig zou zijn. Inmiddels weet ik dat dit bij Goed geschud gelukkig niet zo is. Dat komt denk ik door de fijne, veilige omgeving die Goed geschud is. Je wordt hier uitgedaagd om nieuwe dingen te leren. Dat is niet altijd een warm bad: uit je comfortzone stappen kan ook heel spannend zijn. Ik vind het dan fijn dat ik weet dat zelfs als ik er een shitzooi van maak, het uiteindelijk ook goed komt. Er is ruimte om fouten te maken en daarvan te leren.  

We zijn daarnaast ook gewoon een heel fijn team. We kunnen hard zijn op inhoud en daar kan het wel eens schuren, maar op een goede manier. Dan zijn we kritisch op elkaar en wat we doen, maar nooit op een vervelende manier en altijd om er samen beter van te worden. De cultuur hier is dat je goed bent, dat je wordt gewaardeerd, maar niet op een gezapige ‘iedereen-vindt-elkaar-zo-lief’ manier. Dat bevalt mij wel. 

Dat klinkt als een fijne plek: mooi zo. Is dit ook wat ’s ochtends maakt dat jij zin hebt om naar je werk te gaan? Of heb je daar eigenlijk geen zin in? 

Gelukkig heb ik vrijwel altijd zin om te gaan werken. Dat komt denk ik doordat ik elke dag wel iets nieuws leer en elke dag anders is. Dat moet je liggen, maar bij mij past dat goed. En, hoe cliché ook, het is gewoon altijd gezellig op kantoor. We kunnen met elkaar knetterhard werken, maar ook dan hebben we het nog leuk met elkaar. Als kers op de taart geloof ik dat als wij met elkaar ergens aan werken, dat we dan écht iets kunnen betekenen voor de maatschappij. 

Dat lijken mij inderdaad allemaal goede redenen. Je zegt dat je elke dag iets leert: wat is jouw meest recente inzicht?  

In gesprekken valt mij steeds vaker op dat ik over bepaalde thema’s echt veel geleerd heb. Dat mag ik dan ook zelfverzekerd en met overtuiging uitdragen. In gesprekken kan ik soms de neiging hebben om mij wat meer op de achtergrond te begeven, maar recentelijk heb ik steeds meer het inzicht dat dit niet nodig is. Mijn kennis is echt relevant en daar mag ik trots op zijn. Dat is heel leuk om te merken.  

Wat een fijn inzicht inderdaad, fijn om dat zo te merken. Dan de slotvraag: hoe maak jij het verschil op jouw werk?  

Los van de inhoud, kan ik het verschil maken door mensen echt te zien. In een team of situatie vind ik het belangrijk om na te gaan of iedereen heeft gedeeld wat gedeeld moet worden. Ik geloof ook in die aanpak. Door iedereen te horen kan je ieders kwaliteiten en talenten het best benutten en dat leidt, wat mij betreft, tot het beste resultaat en daarmee de meeste impact.  

Schrijf je hier in voor de Werken bij Goed geschud nieuwsbrief