Werken bij
Goed geschud
Werken bij Goed geschud betekent opschudding veroorzaken! Overal waar we komen, willen we impact maken. Het betekent ook terechtkomen in een team vol gezellige, hardwerkende collega’s. Zij kunnen niet wachten om samen met jou aan de slag te gaan!
Solliciteren bij Goed geschud
Bij ons solliciteren, dat gaat net even anders.
Wij vragen je niet om een sollicitatiebrief. In plaats daarvan stellen we je graag een aantal vragen om je beter te leren kennen, en we ontvangen graag je cv. Hiernaast staat de rest van de sollicitatieperiode beschreven.
Geïnteresseerd? Neem een kijkje op onze vacaturepagina!

Veelgestelde vragen
Wat houdt organisatieadvies precies in?
Wij adviseren organisaties rondom verschillende veranderingen die zij (willen) doormaken. Dit kan zijn op het gebied van organisatieontwikkeling. Hierbij stellen organisaties ons vaak de vraag: Hoe werken we goed samen? Of: Hoe kunnen we beter overleggen? Of: Hoe richten we onze organisatie zo in, dat we fijner kunnen werken?
Ook kan het gaan om het ontwikkelen van een nieuwe visie of nieuw beleid. Hierbij stellen organisaties ons vaak de vraag: Hoe maken we een goed, gedragen beleid waar onze medewerkers en stakeholders achterstaan? Of: Hoe zorgen we ervoor dat ons nieuwe beleid goed uitgevoerd wordt en echt leidt tot positieve impact voor de doelgroep?
Werken jullie allemaal in alle drie de sectoren of specialiseer je je in een sector?
We specialiseren ons niet in een sector of type opdracht. Het doel is dat iedereen aan al onze typen opdrachten kan meewerken, in verschillende samenstellingen van teams. Hier leer je wat ons betreft het allermeeste van. In veel van onze projecten merk je soms ook dat de vraagstukken sectoren overstijgen, dus dan is het alleen maar handig en leuk als je ook iets van de andere sectoren weet!
Hoe word je ingedeeld op opdrachten?
Zodra er een mogelijk opdracht binnenkomt, kijken we naar een aantal factoren en gaan we, waar nodig, daarover met elkaar in gesprek. We baseren het verdelen van opdrachten op een viertal factoren:
- Wie heeft er interesse/achtergrond/ervaring in het onderwerp?
- Passen de taken specifiek bij iemands ontwikkelmogelijkheden of leerdoelen?
- Wie heeft er ruimte in diens agenda?
- Wat is de benodigde samenstelling van het team?
Aan hoeveel opdrachten werk je gemiddeld tegelijkertijd?
Gemiddeld werk je aan 4-6 opdrachten tegelijkertijd.
Hoe ziet een gemiddelde week eruit?
Iedere week ziet er anders uit bij ons. Soms loop je een dag mee op een school of neem je een dag lang interviews af met zorgverleners.
Gemiddeld is de tijd in een week zo verdeeld:
Om een voorbeeld te geven van hoe ons werk er in de week uitziet hebben we twee voorbeeldweken gemaakt. Deze zijn gebaseerd op de werkzaamheden van een junior organisatieadviseur. Medior en senior organisatieadviseurs zijn gemiddeld iets meer tijd kwijt aan acquisitie en iets minder aan interne taken, of aan uitvoerend werk binnen opdrachten.
Hoelang duurt een gemiddelde opdracht?
Gemiddelde opdrachten zijn er niet, maar vaak zien we dat opdrachten 3 tot 6 maanden duren, met uitschieters tot een jaar of langer. Ons doel is altijd om een frisse blik te hebben, dus we letten goed op of we die nog steeds hebben.
Werken jullie gedetacheerd?
Nee, bij ons word je niet voor 4 of 5 dagen in de week in een functie bij een andere organisatie geplaatst. Wij vinden het belangrijk om een frisse blik van buitenaf op onze opdrachten te kunnen werpen. Door niet te detacheren kunnen we meerdere opdrachten naast elkaar doen. Zo leren we van veel verschillende organisaties en situaties; die expertise nemen we mee naar volgende opdrachten.
Wat is de verhouding tussen op locatie werken en op kantoor/thuis werken?
Het hangt van je type opdrachten af of je veel op locatie werkt. Bij sommige opdrachten werk je standaard een dag in de week op locatie, bijvoorbeeld op een ROC. Bij andere opdrachten ga je enkele weken achter elkaar op pad door het land om interviews af te nemen of inspiratie op te doen en ben je de andere weken veelal op kantoor aan het werk. Verwacht in ieder geval dat je gemiddeld 2-4 keer per week op pad gaat.
Kan je thuiswerken?
Thuiswerken kan zeker! We hebben een heel fijn kantoor in hartje Utrecht, dus veel van ons komen graag naar kantoor. Op een dag dat je veel meetings hebt of aan de slag moet met het uitwerken van een rapport, kan thuiswerken juist fijn zijn!
Woensdag is onze vaste kantoordag, dan is de afspraak dat we allemaal op kantoor werken.
Daarnaast zijn we heel flexibel in werktijden. Als je dit maar goed afstemt met je teamleden. Een sportlesje onder werktijd en ’s avonds wat langer doorwerken? Doen!
Wat houdt het ontwikkeltraject in?
Bij Goed geschud durven we met trots te zeggen dat al onze adviseurs instaan voor gelijke kwaliteit. Dat komt onder andere doordat we veel tijd en aandacht investeren in leren en ontwikkelen!
We bieden veel ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. Samen met je leidinggevende en buddy ga je in gesprek over je leerwensen en onderzoeken we samen hoe we daar vorm aan geven. Deze behoefte kan deels worden ingevuld door interne trainingen, waarbij we de ene collega vragen de anderen te trainen binnen een expertisegebied. We organiseren ook een aantal keer per jaar een externe training.
Een groot onderdeel van leren en ontwikkelen bij Goed geschud is het opdoen van kennis en ervaring ‘on the job’. Als je start bij Goed geschud streven we ernaar dat je in het eerste jaar een project draait in elk van onze drie grootste sectoren: openbaar bestuur, onderwijs en zorg en welzijn. Dit zorgt ervoor dat je je breed ontwikkelt en veel verschillende organisaties van binnen ziet.
Wat maakt Goed geschud anders dan de Big4 binnen consultancy?
We zijn echt aanwezig op de werkvloer. We gaan in gesprek met de doelgroep. We maken onze adviezen samen met de mensen waar het om gaat. Je merkt dat we er zijn. We zijn eerlijk, kritisch, maar ook flexibel, jong en creatief.
We zorgen ervoor dat het leuk is als wij langskomen. Niet de zoveelste vergadering, maar iets waar je bij wil zijn! En als we weggaan laten we niet een dik rapport achter in de la, maar zorgen we dat we op een creatieve manier onze bevindingen hebben gedeeld met de organisatie én de doelgroep.
Hoe lunchen jullie?
Heel uitgebreid en altijd met elkaar aan tafel. We halen brood van de bakker en er staat allerlei lekkers op tafel. Mis je je favoriete lunchingrediënt nog? We staan altijd open voor nieuwe toevoegingen!
Persoonlijkeverhalen
Je bent natuurlijk nieuwsgierig met wie je gaat werken. Om je alvast een beeld te geven, lees je hier de persoonlijke verhalen van jouw toekomstige collega’s.
Lieke aan het woord
Lieke werkt sinds september 2022 bij Goed geschud.
Hi Lieke! Jij had al veel werkervaring toen je startte bij Goed geschud. Hoe heeft jouw eerdere carrièrepad je uiteindelijk naar Goed geschud geleid?
Na mijn opleiding journalistiek en bestuurskunde ben ik ooit gestart als adviseur. Die rol vond ik leuk, maar ik miste soms de verbinding met de praktijk. Ook merkte ik dat ik een grote passie voor de publieke sector had, die ik nog niet genoeg kwijt kon in mijn werk.
Om die praktijk én een context waar ik impact kon maken op te zoeken, ben ik als opleidingsmanager in het mbo gaan werken. Daar sta je echt midden in de praktijk. Vanuit die tijd ken ik Frank en Marlies, twee van de oprichters van Goed geschud, ook.
…
Soufiane vertelt
Soufiane werkt sinds november 2024 bij Goed geschud.
Hoi Soufiane! Hoe ben jij bij Goed geschud terecht gekomen?
Na mijn studie Bestuurskunde wilde ik beter begrijpen hoe overheden, organisaties en burgers samenwerken om grote problemen op te lossen. Ik zocht een plek waar ik echt iets kon betekenen en mensen kon helpen.
Ik ben bij Goed geschud gaan werken, omdat ik echt geloof dat verandering alleen mogelijk is als je iedereen laat meedoen. Het gaat niet alleen om het bedenken van oplossingen, maar vooral om het samen doen met de mensen die er direct mee te maken hebben. Iedereen heeft waardevolle inzichten, en ik wil bijdragen aan een proces waarbij ieders stem gehoord wordt. Dat gevoel van samenwerken aan iets wat echt impact maakt, spreekt me enorm aan.
…
Stella over haar start
Stella werkt sinds oktober 2021 bij Goed geschud.
Hoi Stella! Waarom ben jij bij Goed geschud komen werken?
Toen ik een master ging kiezen, heb ik bewust gekozen voor een onderzoeksmaster, omdat ik ervan houd om een onderwerp van begin tot einde te leren kennen en te begrijpen.
Tegelijkertijd merkte ik, juist in het onderzoek, dat ik ook behoefte heb aan weten wat de impact van opgedane kennis is. Wat gebeurt er nou eigenlijk met de uitkomsten van al die onderzoeken?
Vanuit die gedachte ben ik op zoek gegaan naar een baan waar ik inhoudelijke diepgang mét praktijktoepassing kon vinden. Na een zoektocht op internet kwam ik bij Goed geschud terecht. Toen ik de vacature las dacht ik: “Dit is precies wat ik ben: ze zijn op zoek naar mij!”
…
Zoek ons op
Heb je een vraag? Of wil je gewoon een keer koffie drinken? Bel een van ons of neem contact op via het contactformulier.
Groeten van Frank, Arthur, Marlies, Sophie, Lieke, Jerke, Eva, Jip, Soufiane, Stella, Rebecca, Jannemiek, Noa, Salwa, Renée, Morris, Bas en Ileen