Opgavegericht
werken

Wat het is en 5 tips om dit te initiëren als gemeente

Niet alleen reageren op individuele hulpvragen. Maar samen met bewoners en andere betrokkenen zoeken naar oplossingen voor uitdagingen in de buurt, wijk of gemeente. Dát is opgavegericht werken in een notendop. In dit artikel ontdek je wat deze werkwijze precies inhoudt en hoe je het als gemeente zelf toepast.

Wat is opgavegericht werken precies?

Opgavegericht werken is een manier van werken waarbij multidisciplinaire, organisatieoverstijgende samenwerkingen centraal staan. Deze werkwijze staat voor verbinding. Open communicatie. En met een brede blik onderzoeken wat er nodig is om het welzijn van de hele gemeenschap te verbeteren.

In plaats van iedere individuele hulpvraag afzonderlijk op te lossen, kijk je als gemeente naar de grotere, onderliggende problemen die spelen. Je probeert alle relevante partijen in de betreffende buurt, wijk of gemeente te betrekken bij de uitdaging en komt samen tot een oplossing die bijdraagt aan het welzijn van de hele gemeenschap.

Een voorbeeld uit de praktijk

Een goed voorbeeld van opgavegericht werken is het Regioplan Laaggeletterdheid, dat wij opstelden voor de gemeenten in de arbeidsmarktregio Flevoland.

In deze gemeenten lag het percentage laaggeletterden hoog. In plaats van elk probleem afzonderlijk aan te pakken, kozen we voor een bredere, gezamenlijke aanpak. Verschillende gemeenten gingen met elkaar in gesprek, deelden hun ideeën en kennis en staken de koppen bij elkaar om effectiever samen te werken. Ook het Bibliotheeknetwerk Flevoland, aanbieders van taalcursussen en Stichting Lezen en Schrijven betrokken we bij de oplossing. Verder werden er netwerksessies georganiseerd, waarin we waardevolle input verzamelden van andere stakeholders.

Een succesvolle werkwijze, zo is gebleken. Niet alleen is er nu een samenhangende en breed gedragen aanpak om laaggeletterdheid groots aan te pakken. Ook het regionale netwerk is flink versterkt. Beleidsadviseurs weten elkaar nu sneller te vinden en ondersteunen elkaar beter dan ooit tevoren.

Lees meer over het Regioplan Laaggeletterdheid 

Opgavegericht versus niet-opgavegericht: de verschillen

Opgavegericht Niet-opgavegericht
Aanpak Zoeken naar grotere, onderliggende problemen van een probleem en deze proberen op te lossen. Enkel reageren op individuele hulpvragen en deze afzonderlijk van elkaar oplossen.
Samenwerking met andere partijen Samenwerking met verschillende partijen om problemen gezamenlijk op te lossen. Werkt vaak geïsoleerd, zonder samenwerking met andere partijen.
Betrokkenheid van gemeenschap Hoge betrokkenheid, input van bewoners en lokale organisaties is cruciaal. Beperkte of geen betrokkenheid van de gemeenschap, werkt vooral top-down.
Focus Gericht op het aanpakken van specifieke maatschappelijke opgaven of problemen. Gericht op standaardprocedures en vaste taken zonder specifieke focus op problemen.
Flexibiliteit Flexibel, maatwerkoplossingen afgestemd op de specifieke context en opgave. Standaard oplossingen, minder ruimte voor maatwerk.
Uitkomsten Gericht op duurzame, brede oplossingen voor de gemeenschap. Gericht op korte termijn of individuele resultaten.

Opgavegericht werken als gemeente: 5 tips om dit te initiëren

Het initiëren van opgavegericht werken als gemeente is makkelijker gezegd dan gedaan. Want ook al wil je het nog zo graag, het aanpassen van een vertrouwde werkwijze heeft best wat voeten in de aarde. Hoe pak je dit aan? Wat is er nodig voor succes? En, ook niet onbelangrijk: waar begin je? Onderstaand vind je 5 tips om opgavegericht te werk te gaan als gemeente.

1. Zet de opgaven helder uiteen

Natuurlijk weet je wat er speelt binnen je gemeente en welke opgaven jij wil aanpakken. Maar staat dit ook al uitgebreid bij elkaar op papier? Het uitschrijven van alle maatschappelijke uitdagingen leidt tot nieuwe inzichten. Misschien zie je verbanden. Merk je dat verschillende problemen met elkaar samenhangen. Of zie je ineens wat het achterliggende probleem van die ene uitdaging zou kunnen zijn.

Organiseer daarom een brainstormsessie, knal alles op papier en gebruik data en analyses om inzicht te krijgen in de aard en omvang van de opgaven.

2. Geef bewoners de ruimte om zelf met oplossingen te komen

Pak niet meteen door met de oplossingen die jullie zelf voor ogen hebben. Geef ook de bewoners van jouw gemeente de ruimte om hierin mee te denken. Hoe zien zij de situatie bijvoorbeeld graag? En welke ideeën hebben ze om dit te bereiken? Organiseer bijeenkomsten of stuur vragenlijsten uit.

Niet alleen kom je op deze manier dicht bij de kern van het probleem. Ook bouw je als gemeente vertrouwen op bij de gemeenschap.

3. Creëer een gezamenlijk visie met stakeholders

Heb je in kaart gebracht welke stakeholders en partijen je kunt betrekken bij de oplossing, dan is het belangrijk om een gezamenlijke visie te creëren. Je wil zeker weten dat alle neuzen dezelfde kant op staan. En dat iedereen hetzelfde doel voor ogen heeft.
Organiseer bijvoorbeeld netwerksessies om helderheid te scheppen en ideeën uit te wisselen. Bespreek ook welke rol iedere partij zou kunnen/willen spelen en wat dit uiteindelijk bijdraagt aan de eindoplossing.

4. Verbind beleid met uitvoering

Zorg ervoor dat beleidsmakers en uitvoerders nauw samenwerken vanaf het begin. Door hen direct op één lijn te zetten, voorkom je dat beleid en uitvoering als losse eilandjes fungeren. In plaats van achteraf zaken aan elkaar te moeten plakken, versterken ze elkaar vanaf het eerste moment. Zo ontstaan er heldere verwachtingen en een gezamenlijke focus op hetzelfde doel.

5. Schakel een organisatieadviesbureau in

Soms is een frisse blik van buitenaf onmisbaar. Een organisatieadviesbureau kan de juiste richting geven aan de opgavegerichte werkwijze. Zo komen jullie samen tot creatieve, effectieve ideeën.

Goed geschud werkte bijvoorbeeld al samen met:
Gemeente Almere, voor het verminderen van jeugdwerkeloosheid
Gemeente ’s-Hertogenbosch, voor het creëren van kansengelijkheid voor alle kinderen
Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, voor het vinden van waardig werk voor gevluchte Oekraïners

Samen een impactvolle oplossing vinden voor jouw uitdaging?

Wil jij tot een oplossing komen voor jouw vraagstuk die écht impact maakt? En kun je wel een partij gebruiken jou ondersteunt in opgavegericht werken? Plan een gratis en vrijblijvend adviesgesprek met ons in om gewoon eens te sparren.

Of lees in de tussentijd alvast meer over wat we voor jouw gemeente kunnen betekenen. 

Persoonlijke aanpak, frisse consultants die weten wanneer ze door moeten vragen en de sessie afstemmen op wat de groep op dat moment nodig heeft, denken mee met wat past bij jouw organisatie.

2BHonest

Over het ontwerpen van hun visie op diversiteit en inclusie

Benieuwd naar onze aanpak? Klik hieronder om onze leaflet te bekijken. Ontdek hoe Goed geschud jouw organisatie kan helpen bouwen aan een meer diverse en inclusieve toekomst!

Het was een goeie interactieve sessie waarbij de hele organisatie mee werd genomen. Er ontstond veel inzicht over het onderwerp door middel van een hele laagdrempelige manier en in verbinding met elkaar! Dit was voor het eerst dat we het op deze manier hebben gedaan en dat was erg goed bevallen!

Name Goes Here

ICM, Over de workshop "Gelijk of Gelijkwaardig?"

Zoek ons op

Heb je een vraag? Of wil je gewoon een keer koffie drinken? Bel een van ons of neem contact op via het contactformulier.

Groeten van Frank, Arthur, Marlies, Sophie, Lieke, Jerke, Eva, Jip, Soufiane, Stella, Rebecca, Jannemiek, Noa, Salwa, Renée, Morris, Bas en Ileen