De gemeente Almere zag het tijdens de coronacrisis met lede ogen aan: de werkeloosheid onder de jeugd nam fors toe. Thuiszitten werd de plicht. En bijbaantjes in de horeca en winkels zaten er niet meer in. Wat doe je dan? Hoe zorg je er nu voor dat de jeugd wél dagbesteding en inkomen heeft? Goed geschud schoot Gemeente Almere te hulp.
Het vraagstuk: vrijgekomen geld effectief inzetten
Almere was niet de enige gemeente waar dit probleem speelde. In heel Nederland nam de werkeloosheid onder jongeren toe door de coronacrisis. En dus nam het Rijk een besluit: iedere gemeente kreeg een derde herstelpakket, met daarin ruim budget om de jeugdwerkeloosheid de kop in te drukken.
Hoe leuk en aardig dat ook klinkt, gemeente Almere deed dit even flink achter de oren krabben. Want: hoe zorg je nu dat je dit geld niet zomaar over de balk smijt, zonder resultaat? Wat is nu de manier om dat budget echt effectief te besteden? Zodoende belandde gemeente Almere aan tafel bij Goed geschud. Het vraagstuk luidde concreet:
‘Hoe zetten we het vrijgekomen geld effectief in voor het verminderen van de werkeloosheid onder laatstejaars mbo-studenten, leerlingen uit het PrO/VSO, kwetsbare schoolverlaters zonder baan en kwetsbare schoolverlaters die uitstromen uit het onderwijs?’