Programma Gelijke Kansen ’s Hertogenbosch

Het creëren van kansengelijkheid voor álle kinderen en jongeren is in de gemeente ’s-Hertogenbosch een topprioriteit. Met die reden is er in het afgelopen jaar onder leiding van programmamanagers van Goed geschud een Programma Gelijke Kansen ontwikkeld. Het doel van dit programma is dat alle kinderen in ’s-Hertogenbosch dezelfde kansen krijgen op het ontdekken van hun talenten.

Het vraagstuk: aanjagen en uitbouwen van het kernteam

Het stimuleren van kansengelijkheid is een grote opgave die vanuit allerlei invalshoeken aangevlogen kan worden. Met die reden koos de Gemeente ’s-Hertogenbosch voor een programma-aanpak, waarbij er een integraal ‘kernteam Gelijke Kansen’ werd aangesteld: een team bestaande uit beleidsmedewerkers vanuit de gemeentelijke afdelingen Jeugd, Sport, Cultuur en Onderwijs. De inhoudelijke expertise was er dus; nu de uitvoering nog!

Goed geschud werd gevraagd om als programmamanager het programma aan te jagen en uit te bouwen. Er moesten concrete resultaten geboekt worden op de korte, middellange en lange termijn. Daarnaast was er sturing nodig op het gebied van strategische en financiële doelstellingen.

Onze aanpak: een brede community

Kansenongelijkheid los je – net als veel andere maatschappelijke vraagstukken – als gemeente nooit alleen op. Met die reden kozen we in ’s-Hertogenbosch voor een community-aanpak, waarin we als gemeente samenwerken met een brede Bossche Gelijke Kansen Community. Deze community bestaat uit scholen, kinderopvang, welzijnsorganisaties, sportverenigingen, cultuurinstellingen en vele andere Bossche organisaties die hun bijdrage willen leveren aan kansengelijkheid in ’s-Hertogenbosch.

Er bleek al ontzettend veel te gebeuren op het gebied van kansengelijkheid, maar een integrale blik ontbrak. Samen met de community-partners bepaalden we daarom een gezamenlijke missie, en kozen we welke initiatieven we wilden versterken, opstarten en onderzoeken.

Deze aanpak is in verschillende opzichten uniek; de community wordt actief betrokken bij de opzet en uitvoering van het programma, zowel op bestuurlijk als uitvoerend niveau. Bovendien is het een programma met een positieve insteek, waarbij we inzetten op het stimuleren van zelfvertrouwen van kinderen en jongeren, op het verbreden van hun horizon en op het faciliteren van opgroeien in een stabiele omgeving.

De oplossing: een Actieagenda

In februari lanceerden we vol trots de Actieagenda Talent Telt!, waarin de missie, ambities en speerpunten voor de komende tijd beschreven staan.

Nu is het tijd voor de uitvoering!

Samen met de Bossche communitypartners zijn we hard aan de slag om onze ambities waar te maken. Hierbij zetten we sterk in op monitoring en borging, om zo te zorgen voor échte impact voor Bossche kinderen en jongeren.

Aanspreekpunt

Frank Maas

Andere interessante verhalen

Zoek ons op

Heb je een vraag? Of wil je gewoon een keer koffie drinken? Bel een van ons of neem contact op via het contactformulier.

Groeten van Frank, Arthur, Marlies, Sophie, Lieke, Eva, Stella, Noa, Renée, Morris, Anne, Jasper, Bas, Ileen & Maaike