Mensen dragen mondkapjes

Voor ons werk spreken we veel leidinggevenden en we merken dat er in deze tijd vijf vragen zijn die steeds terug komen. Wezenlijke vragen die we graag delen:

  1. Hoe gaat het met mijn team?
  2. Hoe werkt mijn stijl van leidinggeven in deze specifieke situatie?
  3. Weet ik welke kwaliteit er wordt geleverd?
  4. Welke nieuwe informele lijnen zijn er ontstaan?
  5. Weet ik hoe wij onze organisatie en diensten kunnen inrichten op de anderhalve-meter-samenleving?

1. Teamgevoel: als er iets is wat nu snel verloren gaat is het teamgevoel. Informele contacten en informatie uit de wandelgangen zijn niet meer vanzelfsprekend. En die vrijdagmiddagborrel via Zoom is toch minder ontspannen dan in het echt. Heb je in beeld hoe het met je mensen gaat? Herken je het als een medewerker zijn draai niet vindt in deze nieuwe wereld? Heb je iets georganiseerd waardoor mensen elkaar kunnen ‘ontmoeten’?

2. Leiderschap: iedereen heeft een eigen stijl van leidinggeven. Stel jezelf de vraag hoe jouw stijl uitpakt in deze nieuwe situatie. Werkt het? Moet je meer loslaten of juist niet? En welke invloed heeft jouw eigen gemoedstoestand? Vraag eens aan het team wat zij vinden van jouw leiderschap in deze tijd.

3. Geleverde kwaliteit: welke kwaliteit levert het team? Is het op niveau? Waar vallen gaten? Kortom: heb je de informatie om te kunnen sturen? Als er nieuwe sturingsinformatie nodig is zul je daar actief naar op zoek moeten gaan.

4. Nieuwe informele lijnen: in nieuwe tijden vallen andere kwaliteiten op. Welke collega heeft het online samenwerken snel in de vingers? Wie weet kansen te creëren in deze nieuwe werkelijkheid? Mensen blijken verborgen talenten te hebben. Ongetwijfeld zijn er nieuwe informele lijnen ontstaan. Zie je ze? Waardeer je ze en maak je er gebruik van?

5. Anderhalve-meter-samenleving: jouw organisatie en de diensten die je levert zullen moeten worden afgestemd op onze nieuwe anderhalve-meter-samenleving. In de afgelopen weken is er veel nieuws ontstaan. Wat wil je straks behouden? Waar ga je blenden? En welke niches zijn er waar je op in wil spelen?

Deze vragen helpen je om te reflecteren. Juist deze veranderende tijd vraagt daar om. Wil je met ons sparren over deze vragen, laat het ons weten!

 

Foto door cottonbro via Pexels