Uitvoeringsagenda bij de Bossche Educatieve Agenda – gemeente ‘s-Hertogenbosch

De gemeente ’s-Hertogenbosch heeft samen met het onderwijsveld en partners de Bossche Educatieve Agenda (BEA) opgesteld. Hierin staan ambitieuze doelen voor de komende twaalf jaar. Onder het motto “Samen doen wat goed is voor de jeugd in ’s-Hertogenbosch” zal er de komende jaren gewerkt worden aan optimaal opgroeien, gelijke kansen en doorgaande ontwikkellijnen.

Het vraagstuk: Het opstellen van de uitvoeringsagenda 2024-2027

Een agenda voor 12 jaar biedt perspectief voor de toekomst. Tegelijk is het daarmee lastig om te bedenken wat er vandaag de dag moet gebeuren. Daarom heeft de gemeente ’s-Hertogenbosch ons gevraagd het proces te begeleiden om te komen tot een handzame, breedgedragen uitvoeringsagenda voor de eerste vier jaar.

Onze aanpak: Eigenaarschap en co-creatie

In dit traject hanteerden we de echte Goed geschud aanpak: in co-creatie met alle betrokkenen toewerken naar een gedragen eindresultaat. Daarnaast wilden we in snelle, heldere stappen tot resultaat komen. Het doel was immers om de plannen te gaan uitvoeren, niet om eindeloos te discussiëren.

  1. Input ophalen bij mede-eigenaren, gemeentelijke afdelingen en andere gemeentes
  2. Verdiepingssessies: samen schrijven aan de uitvoeringsagenda
  3. Inrichten regie
  4. Vaststellen en uitvoeren

Parallel hieraan liep nog een communicatietraject, om te zorgen dat de uitvoeringsagenda en BEA levend blijven.

Bij het opstellen van de uitvoeringsagenda was het uitgangspunt ‘versterken wat al goed gaat’ en ‘interveniëren en innoveren waar nodig’. Nieuwe interventies werden niet zomaar bedacht, enkel voor de nieuwigheid ervan, maar om samen te doen wat het beste is voor de kinderen en jongeren in ’s-Hertogenbosch.

Tijdens de verdiepingssessies werkten we met alle betrokkenen, vanuit alle functies (kinderopvang, onderwijs en gemeente, in samenspraak met educatieve partners) samen aan de uitvoeringsagenda. Hierdoor werd kennis en eigenaarschap breed gedeeld. Het leverde verassende inzichten en meer begrip op voor elkaars werkveld.

Parallel aan dit proces zorgden we samen met de betrokken beleidsambtenaren voor bestuurlijk draagvlak en eigenaarschap van de betrokken besturen. Hier is de regie belegd om te zorgen dat wat op papier staat ook daadwerkelijk tot uiting komt.

De oplossing: Uitvoeringsagenda 2024-2027

Dit alles heeft geleid tot een uitvoeringsagenda 2024-2027 met acht ambitieuze doelstellingen die bijdragen aan de lange termijn doelen uit de BEA. Er staat beknopt omschreven welke interventies worden versterkt en welke nieuw worden opgezet. En wat het beoogde resultaat moet zijn van de inzet. Dit alles kracht bijgezet door de input van jongeren die is opgehaald bij verschillende eerdere sessie.

Hoe de gemeente 's-Hertogenbosch onze samenwerking ervaarde

“Organisatieadviseur Sophie heeft haar opdracht, waarin ze met veel verschillende actoren en tijdsdruk aan de slag moest, met succes uitgevoerd. Het was af en toe schakelen om de juiste inhoud te vinden, maar ze luistert erg goed naar wat op dat moment nodig is, en past dat goed toe in de inhoud.”

Net promotor score: 9/10

Yaşar Sazak, gemeente 's-Hertogenbosch

Aanspreekpunt

Frank Maas

Andere interessante verhalen

Zoek ons op

Heb je een vraag? Of wil je gewoon een keer koffie drinken? Bel een van ons of neem contact op via het contactformulier.

Groeten van Frank, Arthur, Marlies, Sophie, Lieke, Jerke, Eva, Stella, Noa, Renée, Morris, Jasper, Bas en Ileen