Jeugdwerkloosheid:
jongeren aan het werk
In de zomer van 2020 was 11,3% van de jongeren tussen de 15 en 25 jaar werkloos, terwijl dat percentage een aantal maanden eerder nog op 6,3% lag. En ook van 2020 tot 2025 was hier een stijgende lijn in te zien.
Hoeveel jongeren zitten tegenwoordig zonder werk? Hoe komt het toch dat jeugdwerkloosheid zo veel voorkomt? En wat kun je als gemeente of onderwijsinstelling doen om dit probleem de kop in te drukken? Alles over jeugdwerkloosheid in Nederland ontdek je in dit artikel.
Wat is jeugdwerkloosheid?
Samengevat verwijst jeugdwerkloosheid naar het percentage jongeren (meestal tussen de 15 en 25 jaar) dat geen werk heeft, maar wel actief op zoek is naar een baan en beschikbaar is om te werken. Aan dit probleem kunnen verschillende factoren aan ten grondslag liggen. Denk aan een gebrek aan werkervaring, economische crises, de automatisering van banen of een mismatch tussen opleiding en arbeidsmarkt.
Hoeveel jongeren zijn werkloos in Nederland?
Volgens de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) lag het werkloosheidpercentage onder jongeren van 15 tot 25 jaar in januari 2025 op 8,9%. Dit komt neer op circa 89.000 werkloze jongeren.
Hoewel de werkloosheid onder de jeugd in 2022 afnam, is hier de laatste jaren toch weer een stijgende lijn in te zien.
Jaar | Gemiddelde jeugdwerkloosheidpercentage over het hele jaar |
2020 | 9,1% |
2021 | 9,3% |
2022 | 7,6% |
2023 | 8,2% |
2024 | 8,7% |
Wat is de oorzaak van de toenemende jeugdwerkloosheid?
Wat is de oorzaak van jeugdwerkloosheid? Hoe komt het toch dat zo veel jongeren thuiszitten zonder werk?
In 2020 was de snelle groei van thuiszittende jongeren te wijten aan corona. Horecazaken en winkels gingen dicht. En thuiszitten werd de plicht. Toen dit achter de rug was daalde de jongerenwerkloosheid dan ook weer. Maar, dit was van korte duur. De afgelopen jaren zien we helaas weer een stijgende trend. Waarom doet dit probleem zich ook ná de coronacrisis zich nog voor?
Enkele oorzaken van toenemende werkloosheid onder jongeren zijn:
Economische schommelingen
De Nederlandse economie groeide de afgelopen jaren slechts gematigd. Hierdoor kwamen er minder banen beschikbaar. Tijdelijke contracten of contracten op oproepbasis – waar jongeren vaak mee werken – zijn vaak de eerste die in zo’n situatie beëindigd worden.
De automatisering van banen
Door technologische innovaties en ontwikkelingen zoals AI verdwenen bepaalde banen en werd het aanbod kleiner. Je hebt hierdoor steeds meer gespecialiseerde vaardigheden nodig om ergens aan het werk te kunnen. Dat maakt het voor startende jongeren extra moeilijk om aangenomen te worden.
Een mismatch tussen opleiding en arbeidsmarkt
In de maatschappij heerst een mismatch tussen de opleidingen die jongeren volgen en de vaardigheden die werkgevers/bedrijven nodig hebben. Zo zijn er bepaalde studies die veel studenten aantrekken, terwijl de arbeidsmarkt in deze sectoren krap is. En andersom zijn er bepaalde banen die snakken naar personeel, maar waarvoor de opleiding niet vaak gekozen wordt.
Werkloosheid onder jongeren tegengaan: hoe doe je dat?
Hoewel jeugdwerkloosheid een hardnekkig probleem is, kun je als gemeente of onderwijsinstelling wel degelijk stappen ondernemen.
Tijdens de coronacrisis hielp Goed geschud de gemeente Almere hier bijvoorbeeld bij. Ook bood Goed geschud ondersteuning in het verkleinen van de mismatch tussen opleidingen en de arbeidsmarkt; zowel in het vakgebied van ICT als in de sector van Transport & Logistiek.
Benieuwd naar wat jij kunt doen om werkloosheid onder de jeugd te verminderen? Dat vind je in het whitepaper dat, dat via het formulier onderaan deze pagina te downloaden is. Een korte samenvatting daarvan vind je hieronder.
Stappenplan om jeugdwerkloosheid te verminderen: samenvatting whitepaper
Stappenplan gemeentes
Stap 1. Zorg ervoor dat je precies weet waar en hoe jongeren uitvallen en wat de kenmerken zijn van deze jongeren.
Stap 2. Zorg dat je weet welke organisaties in je stad kunnen helpen om jongeren aan het werk te krijgen: geef je sociale kaart vorm en analyseer deze.
Stap 2a. Achterhaal hoe je ervoor zorgt dat het aanbod wat er is, gevonden wordt.
Stap 2b. Achterhaal waar op dit moment de gaten in de sociale kaart zitten: welke instanties zijn er nodig als aanvulling op het huidige aanbod?
Stap 2c. Stimuleer samenwerking tussen alle partijen die bijdragen aan het tegengaan van jeugdwerkloosheid. Voorkom daarmee dat elke partij het wiel opnieuw uitvindt en jongeren tussen organisaties belanden.
Stappenplan onderwijsinstellingen
Stap 1. Achterhaal waar de risico’s op uitval van leerlingen zitten: wanneer dreigt een student uit te vallen en wat zijn de risicofactoren?
Stap 2. Leer van het bedrijfsleven door in te zetten op verzuim als voorspeller van uitval.
Stap 3. Richt het onderwijs zo flexibel mogelijk in, zodat het zo goed mogelijk aansluit bij de wensen en behoeften van jongeren.
Stap 4. Bepaal hoe je iemand die zijn opleiding heeft afgerond blijft monitoren.
Stap 4a. Geef vorm hoe je iemand die werk heeft gevonden in de gaten houdt, om ervoor te zorgen dat het goed blijft gaan.
Stap 4b. Maak gebruik van Leven Lang Ontwikkelen (praktijkverklaring, MBO-certificaat etc.) wanneer iemand uit het arbeidsproces raakt.
Sparren met een ervaren adviseur?
Ben je benieuwd wat jij het best kunt doen om jeugdwerkloosheid te verminderen in jouw gemeente? Met Goed geschud vind jij een oplossing die werkt. Plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in en ontdek wat wij voor jou kunnen betekenen!
Zoek ons op
Heb je een vraag? Of wil je gewoon een keer koffie drinken? Bel een van ons of neem contact op via het contactformulier.
Groeten van Frank, Arthur, Marlies, Sophie, Lieke, Jerke, Eva, Jip, Soufiane, Stella, Rebecca, Jannemiek, Noa, Salwa, Renée, Morris, Bas en Ileen