De Utrechtse Onderwijs Agenda: van dromen naar doen

In Utrecht werken scholen, kinderopvang en andere onderwijsorganisaties samen aan kansengelijkheid voor alle kinderen in de gemeente. Om dat te bereiken, hebben wij samen met hen een werkagenda opgesteld met concrete doelen voor de komende jaren: de UOA Werkagenda 2024-2027.

Het vraagstuk: een nieuwe werkagenda

De gemeente Utrecht heeft, net als elke andere gemeente, de wettelijke opdracht om jaarlijks te overleggen met schoolbesturen en kinderopvangorganisaties over het bevorderen van integratie, het voorkomen van segregatie, het bestrijden van onderwijsachterstanden en de inschrijving en toelating. In Utrecht voert de Utrechtse Onderwijs Agenda (UOA) deze taak uit.  De UOA werkt samen op basis van een vastgestelde werkagenda.  

Voor de periode 2024-2027 diende een nieuwe werkagenda opgesteld te worden. Als Goed geschud zijn we gevraagd om te helpen bij het ontwikkelen van deze nieuwe werkagenda. Hierbij begeleidden we het proces en stelden we de nieuwe agenda op

Onze aanpak: Samen met de praktijk

Samen met meer dan 150 enthousiaste Utrechtse professionals, ouders en leerlingen stelden we concrete doelen op voor de komende jaren. Dit deden we door verschillende inspiratiebijeenkomsten te organiseren, waarin we samen met alle aanwezigen de belangrijkste verbeterthema’s selecteerden.

Vervolgens vertaalden we deze thema’s samen naar concrete ambities voor de komende jaren. Ook haalden we mooie voorbeelden op uit de stad – zodat deze als voorbeeld gekoppeld konden worden aan de thema’s uit de werkagenda.

Tot slot zorgden we ervoor dat alle thema’s en ambities werden verzameld in een levendig en beknopt document. Zo zorgen we ervoor dat het stuk bruikbaar en begrijpelijk is voor alle onderwijsprofessionals.

De oplossing: Ambitieuze doelen en concrete acties

Op basis van de inbreng van alle betrokkenen kwamen vijf centrale thema’s naar voren. Op deze vijf thema’s formuleerden we samen meer dan 30 concrete ambities.

Bijvoorbeeld dat alle docenten in Utrecht gratis lid kunnen worden van de bieb, dat er meer aandacht komt voor de mentale gezondheid van Utrechtse kinderen en jongeren, en dat de ouderbijdrage van Utrechtse scholen in één pot wordt gestopt – zodat alle Utrechtse leerlingen evenveel kans hebben om mee te doen aan extra activiteiten.

Meer informatie over de Utrechtse Onderwijs Agenda 2024-2027 is te vinden op de website.

Een mooie bijkomstigheid: onze ondersteuning werd zo positief ervaren dat we nu ook betrokken zijn bij de uitvoering van de werkagenda. Daarbij zorgen we ervoor dat de ambities uit de agenda worden omgezet in actie, zodat Utrechtse kinderen, jongeren en leraren ook écht het verschil gaan merken van deze gezamenlijke aanpak.

 

Hoe de voorzitter van de UOA onze samenwerking ervaarde

“Wij hebben de adviseurs van Goed geschud ervaren als betrokken, vriendelijk en flexibel. Ook was Goed geschud in staat om op strategisch niveau te opereren.”

Anko van Hoepen, voorzitter van de UOA

Aanspreekpunt

Frank Maas

Andere interessante verhalen

Zoek ons op

Heb je een vraag? Of wil je gewoon een keer koffie drinken? Bel een van ons of neem contact op via het contactformulier.

Groeten van Frank, Arthur, Marlies, Sophie, Lieke, Jerke, Eva, Stella, Noa, Renée, Morris, Jasper, Bas en Ileen