Open Schoolgemeenschap Bijlmer, Amsterdam

Over Open Schoolgemeenschap Bijlmer, Amsterdam

 

7 dingen om te doen op OSB

Iedereen is anders. Dus om het beste uit jezelf te halen, moet je ook wat te kiezen hebben. Daarom is ons onderwijs erop gericht om je zoveel mogelijk keuzes te geven. Zo kun je zelf bepalen wat je wilt én wat je niet wilt. Daar gaan we best ver in. We hebben verdiepende vakken voor leerlingen die extra uitdaging willen of specifieke kwalificaties willen behalen maar ook heel veel activiteiten die je tijdens of na school kunt doen op het gebied van sport, kunst, cultuur en muziek. Je hoeft je echt geen moment te vervelen op de OSB.

1

Cambridge English Qualifications programma
Havo- en vwo-leerlingen kunnen hun diploma aanvullen met een Engels taalcertificaat van Cambridge. Als je deelneemt aan dit programma volg je in plaats van ‘gewoon’ Engels het Cambridge (Fast Lane) English programma – vier uur per week – en train je specifieke vaardigheden die nodig zijn voor de verschillende Cambridge Certificaten. Ook leer je veel over de Britse cultuur en historie: onder andere Engelse boeken, toneelstukken, films en feestdagen komen aan bod. Engelse poezie staat centraal in ons indrukwekkende literatuurproject over de Great War, waarvoor we Ieper bezoeken.

2

Aan de slag in het Creator’s lab
3D-printers, harsprinters, voedselprinters, een lasersnijmachine, plotter, transferpers, CNC-frees, vacuümvormers en 3d-printpennen. In het supermoderne Creator’s lab van onze school kun je je helemaal uitleven met techniek. Leerlingen ontwerpen bijvoorbeeld zelf logo’s, bedrukken shirts, ontwerpen en printen hun eigen voedsel of werken aan duurzame projecten voor echte bedrijven.

3

Creatief met taal
Als je houdt van taal kun je op de OSB je hart ophalen. We doen veel met taal. Leuke projecten zoals deelname aan de Jonge Jury, columnwedstrijden en debatten. Voor de boekenwurmen onder ons is er de OSBoekenclub waarbij leerlingen uit alle leerjaren twee keer per maand samenkomen en boeken met elkaar bespreken. Mooi is ook de Poëzierevue. Dan geven dichters van de School der Poëzie gastlessen. Elke leerling schrijft dan ook zelf een gedicht. De mooiste vijf gedichten worden tijdens een echte Poëzierevue door de makers voorgedragen in een echt theater.

4

Drama en kunst op de OSB
Het eerste jaar op de OSB krijgt iedereen de vakken drama en beeldende kunst. Tijdens de lessen doe je van alles. Er worden natuurlijk toneel gespeeld en verschillende expressies gemaakt, maar het zijn ook vakken waar je leert samenwerken, vormgeven of spannende challenges uitvoert. Het leuke aan drama en kunst met je eigen klas is dat iedereen anders is. Je ontdekt welke rol het meest bij jou past en je leert als klas om elkaars sterke kanten in te zetten. Na de onderbouw kunnen vmbo-t-, havo- en vwo-leerlingen zich volledig onderdompelen in de wereld van kunst, theater en drama en dit kiezen als eindexamenvak. De OSB heeft ook een eigen theatergroep, die na school bij elkaar komen en werken aan een eigen voorstelling.

5

Allerlei soorten (top)sport
Als je lekker wilt sporten, zit je hier goed. We hebben niet voor niets al jaren het certificaat ‘Sport actieve school’ en zijn zelfs twee keer uitgeroepen tot sportiefste school van Amsterdam én Nederland. Er is veel aan sport te doen. We hebben vier grote gymzalen (met klimmuur!), een eigen fitnesscentrum en een dojo. Je kunt ook tussen de lessen door je energie kwijt als je wilt. We noemen dat ‘pauzesport’. Lekker buiten even basketballen, voetballen of badmintonnen. Wist je dat heel wat topsporters op de OSB hebben gezeten? Voetballers Daley Blind, Ryan Gravenberch, Kimberley Vermeij en Jan Vertonghen bijvoorbeeld, maar ook judoka’s als Guillaume en Dex Elmont. Met behulp van onze topsportcoördinator bieden wij kans om school te combineren met topsport.

6

Steel de show in de Gen Z band
De OSB heeft een eigen symfonieorkest. Het OSB Leerorkest Zuidoost (de Gen Z band) is toegankelijk voor alle leerlingen. In de Gen Z band wordt niet alleen gespeeld op violen, klarinetten, trompetten en cello’s. Ook pianisten, gitaristen en drummers doen mee. De dirigent zoekt samen met de leerlingen muziek uit. Soms ook wel eens Beethoven, maar dan anders. Op een heel eigen manier: altijd leuk en spannend. De Gen Z band maakt elke week (na school) samen muziek en treedt af en toe op bij evenementen.

7

Verbreed je horizon met OSB Breed
Zelfs als de laatste schoolbel is gegaan, is er nog van alles te doen op de OSB. We noemen dat OSB Breed. Je kunt het zo gek niet bedenken of we hebben het: freerunnen, cheerleaden, technisch ontwerpen, programmeren, webdesign, columns schrijven, Latijn, Spaans, debatteren, theater of muziek maken, dansen, koken, zwemmen of andere sporten doen. Iedereen mag meedoen: onderbouw en bovenbouw, beginners en gevorderden. Oud-leerlingen van de OSB werden o.a. al fado-zangeres, acteur bij Toneelgroep Amsterdam, balletdanser of professioneel voetballer. Ze hebben van hun hobby hun beroep gemaakt, met een beetje hulp van OSBbreed.

● Locatie

 

Gulden Kruis 5,
1103 BE Amsterdam

020 – 690 90 50
info@osbijlmer.nl

Naar de website