Verandermanagement
in het onderwijs
Wat, waarom en hoe
De samenleving verandert continu en als school is het een flinke uitdaging om daarop in te spelen. Want: hoe zorg je ervoor dat collega’s en leerlingen klaar zijn voor verandering? En hoe implementeer je een verandering succesvol? Dát is waar verandermanagement om de hoek komt kijken.
In dit artikel ontdek je wat verandermanagement in het onderwijs inhoudt, waarom het belangrijk is en hoe je het slim toepast.
Wat is verandermanagement precies?
Verandermanagement in een managementvorm waarbij je je bezighoudt met het plannen, implementeren en begeleiden van veranderingen binnen een organisatie. Je wil hiermee de overgang naar nieuwe werkwijzen, structuren of technologieën zo soepel mogelijk laten verlopen.
Denk hierbij aan verandering in lesmethoden, de implementatie van digitale leermiddelen, organisatorische herstructureringen of aanpassingen in het curriculum om beter aan te sluiten bij de hedendaagse arbeidsmarkt.
Verandermanagement onderwijs: waarom zou je dit toepassen?
Door je bezig te houden met verandermanagement, minimaliseer je de weerstand tegen verandering en passen medewerkers zich makkelijker aan. Iets wat niet altijd vanzelfsprekend is. Veranderingen doorvoeren zonder plan zorgt namelijk meestal voor problemen. Dit komt doordat:
- Verandering onzekerheid met zich meebrengt. Leraren, medewerkers en soms ook leerlingen zijn bang voor het onbekende of het verliezen van vertrouwde processen. Daarom kunnen ze weerstand bieden.
- Er vaak een gebrek aan betrokkenheid heerst. Voor succesvolle veranderingen is het belangrijk dat alle betrokkenen, van leerkrachten tot ondersteunend personeel, zich eigenaar voelen van het proces.
- Er verschillende belanghebbenden zijn. Dit maakt het doorvoeren van veranderingen lastig; de belangen van leerkrachten, studenten, ouders en beleidsmakers liggen niet altijd op één lijn.
Waarom je móet veranderen als onderwijsinstelling
Misschien denk je nu: maar ik heb alle processen binnen mijn onderwijsinstelling op orde. Waarom zou ik niet gewoon alles houden zoals het is? Dan kan ik deze tijd, die ik anders aan verandermanagement zou besteden, mooi ergens anders voor gebruiken.
Het antwoord is heel simpel: met de snel ontwikkelende samenleving kun je als onderwijsinstelling niet anders doen dan continu meebewegen. Kijk bijvoorbeeld eens naar:
- Technologische vooruitgang. Zoals online platforms, e-learnings en blended learning. Als onderwijsinstelling kun je hierop niet achterblijven.
- Veranderende leerbehoeften. De arbeidsmarkt verandert en dat vraagt om aanpassingen in het onderwijsaanbod.
- Regelgeving en beleidsveranderingen. Overheidsrichtlijnen en onderwijshervormingen veranderen voortdurend. Als school moet je veranderingen doorvoeren om te voldoen aan de wettelijke eisen.
De 4 succesfactoren voor effectief verandermanagement
Je bezighouden met verandermanagement is dus essentieel als je je als school staande wil houden in de snel ontwikkelende samenleving. Maar dat betekent niet dat iedere vorm van verandermanagement effectief is.
Gewoon wat plannen uitwerken, zonder dat er écht een gedachte achter zit? Daar red je het niet mee. Voor succesvol verandermanagement in het onderwijs is het belangrijk om in ieder geval rekening te houden met onderstaande 4 factoren.
1. Draagvlak creëren
Het is belangrijk dat iedereen binnen de school begrijpt waarom de verandering nodig is en hoe het zal bijdragen aan verbetering. Betrek leraren, leerlingen/studenten en ouders vroegtijdig bij het proces en zorg voor duidelijke communicatie over de doelen en verwachtingen.
2. Leiderschap in verandering
Leiderschap nemen in verandering is erg belangrijk. Dat wil zeggen: als directeur/manager moet je een duidelijke visie hebben én in staat zijn om anderen te inspireren en motiveren om deze visie te omarmen.
3. Training en ondersteuning
Veranderingen vragen vaak om nieuwe vaardigheden en aanpassingsvermogen. Daarom is het belangrijk dat je leraren en andere medewerkers de nodige training en begeleiding biedt. Als ze zich comfortabeler voelen met de nieuwe werkwijze en technologieën, zal de implementatie succesvoller zijn.
4. Evaluatie en bijsturing
Is de verandering eenmaal doorgevoerd, dan dien je continu te evalueren hoe het wordt opgepakt. Heeft de verandering het gewenste effect? Of is er bijsturing nodig om op koers te blijven?
Gratis advies ontvangen voor jouw onderwijsinstelling?
Ontvang je graag advies over hoe je een specifieke verandering het best kunt doorvoeren in jouw school? Plan een gratis adviesgesprek in om gewoon eens te sparren óf ontdek wat Goed geschud kan betekenen voor jouw school.
Als organisatieadviesbureau brengt Goed geschud scholen in beweging. Met een out of the box-aanpak die écht werkt.
Persoonlijke aanpak, frisse consultants die weten wanneer ze door moeten vragen en de sessie afstemmen op wat de groep op dat moment nodig heeft, denken mee met wat past bij jouw organisatie.
Benieuwd naar onze aanpak? Klik hieronder om onze leaflet te bekijken. Ontdek hoe Goed geschud jouw organisatie kan helpen bouwen aan een meer diverse en inclusieve toekomst!
Het was een goeie interactieve sessie waarbij de hele organisatie mee werd genomen. Er ontstond veel inzicht over het onderwerp door middel van een hele laagdrempelige manier en in verbinding met elkaar! Dit was voor het eerst dat we het op deze manier hebben gedaan en dat was erg goed bevallen!
Zoek ons op
Heb je een vraag? Of wil je gewoon een keer koffie drinken? Bel een van ons of neem contact op via het contactformulier.
Groeten van Frank, Arthur, Marlies, Sophie, Lieke, Jerke, Eva, Jip, Soufiane, Stella, Rebecca, Jannemiek, Noa, Salwa, Renée, Morris, Bas en Ileen