Neem deel aan onze

Webinar laaggeletterdheid
10 juni | 14:30 uur

 

Laaggeletterdheid reikt verder dan het lezen en schrijven op zichzelf. Het beïnvloedt het leven van laaggeletterden in verschillende facetten van hun leven en dus zoeken we de oplossingen ook vanuit verschillende hoeken. Het thema van de webinar laaggeletterdheid is: 'Hoe zet je de hele samenleving in om laaggeletterdheid terug te dringen?'. Middels onderstaand formulier kunt u uzelf gratis aanmelden!

Waarom dit webinar?

Het webinar is er om iedereen die aan de slag is met laaggeletterdheid te inspireren – maar het gaat verder dan dat. Tijdens het webinar proberen we, samen met de sprekers, te komen tot een resultaatgerichte aanpak laaggeletterdheid. Hierbij staat centraal hoe we de hele samenleving hierbij betrekken.

In de twee uur zijn het niet alleen de sprekers die zenden en de aanwezigen die luisteren: we gaan echt met elkaar in gesprek. Eerst een stuk inspiratie, waarna we in gespreksrondes aan de slag gaan. Hoe kunnen we professionals en inwoners in de samenleving betrekken bij een aanpak die écht werkt?

Wat is laaggeletterdheid?

Iemand die laaggeletterd is, heeft moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Ook ontbreken digitale vaardigheden vaak. Om jezelf te kunnen redden in de samenleving, zijn deze vaardigheden echter essentieel met betrekking tot bijvoorbeeld het vinden en/of behouden van een baan, het goed zorgen voor de gezondheid en het in stand houden van een financieel gezonde situatie.Laaggeletterdheid is een veelvoorkomende en verreikende uitdaging: in Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen laaggeletterd. Daarvan zijn 1,8 miljoen 16- tot 65-jarigen die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen.

Waarom Goed geschud en laaggeletterdheid?

In verschillende lokale en regionale trajecten hebben wij bijgedragen aan de bestrijding van laaggeletterdheid: van het schrijven van een regioplan tot het vervullen van de rol van kwartiermaker. Onze aanpak start bij inspireren en betrekt alle betrokken partijen. Zo zetten wij vanuit verschillende hoeken de hele samenleving in om laaggeletterdheid terug te dringen.

Meer over de webinar

De webinar vindt plaatst op 10 juni om 14:30 uur en duurt ongeveer 2 uur. Na de aanmelding ontvangt u van ons op de dag zelf een mail met daarin de desbetreffende link naar de webinar.

Aanmelden?

   

  Nog vragen? 
  Neem contact met ons op

  De sprekers

  Joop Akerboom

  Joop Akerboom

  Al scrollend en swipend een boek lezen met visualisaties en vormgeving in de stijl van het boek zelf, dat is Scrollbook. Scrollbook geeft een voorproefje van een boek, én helpt met het lezen van het boek om jongeren te enthousiasmeren om te lezen ter ontspanning en diep lezen te bevorderen.

  Door immersie en interesse te creëren bij het browsen naar boeken leid Scrollbook de doelgroep naar een kleine commitment van 5-10 minuten, hierbij wordt de gebruiker blootgesteld aan het boek en stijl d.m.v. een book preview wat in gevoel aan moeten voelen als een lees-trailer van een boek.

  Tijdens het lezen worden de ogen van de lezer begeleid met behulp van een zelf ontwikkelde techniek, genaamd 'enabled reading'. Hierdoor worden woorden zichtbaar gevisualiseerd op scroll-interactie. Door de scroll-handeling en het lezen tegelijkertijd uit te voeren, kunnen zij een focuspunt aanhouden waardoor zij gemakkelijk in een staat van diep lezen komen en tekst onthouden.

  Het concept is zowel gebaseerd op eigen ervaringen en worstelingen met lezen, als wetenschappelijk onderbouwd.

   

  Ferial Melssen

  Ferial Melssen

  In Arnhem pakken we de basisvaardigheden* integraal aan vanuit vier levensdomeinen. Werk, Geld, Gezondheid en Gezin. Dat doen we samen met onze uitvoerende partners in de stad. Het levensdomein gezin hebben we vertaald naar een gemeentelijke gezinsaanpak, in het webinar vertel ik je graag meer over hoe wij het in Arnhem aanpakken.

  *lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden

  logo goed geschud

  Goed geschud

  Wij hebben, als Goed geschud, dit webinar georganiseerd, maar we doen ook een inhoudelijke bijdrage aan het webinar. Op basis van onze ervaringen in het ondersteunen van partijen in projecten omtrent laaggeletterdheid, introduceren wij het onderwerp: “Hoe zet je de hele samenleving in om laaggeletterdheid terug te dringen?” Hierin zoeken we verbinding tussen partijen in het netwerk rondom dit onderwerp en verkennen we hoe je een integrale aanpak kunt vormgeven.

   

  Meld je aan voor onze gratis webinar