De arbeidsmarkt verandert. Een baan voor het leven is een uitzondering. Ontwikkelen gebeurt een leven lang en niet slechts een paar jaar in een klaslokaal. Bedrijven leiden op en scholen starten bedrijven. In deze veranderende wereld kiest het Sportloopbaan Garantieplan positie. Als partner van scholen en bedrijven helpen wij om deze nieuwe praktijk mede vorm te geven. Met dit whitepaper willen we inspireren en prikkelen. We lichten mooie voorbeelden uit en delen leerervaringen. Veel leesplezier.

logo sportloopbaangarantieplanIn opdracht van Sportloopbaan garantieplan schreef Goed geschud een whitepaper over hyb ride onderwijs. In het eerste deel vertelt Jurriaan Brans van Zadkine over zijn ervaringen.

 

 

 

MBO met ballen!

Vijf jaar geleden maakte Jurriaan Brans de overstap van eventproducer naar docent in het MBO. Nu staat hij aan de start van de Rotterdamse evenementenfabriek. Hét evenementenbureau van en voor studenten van Zadkine. Hiermee trekt hij het onderwijs de praktijk in. Studenten gaan aan de slag voor echte opdrachtgevers. Vanuit het Sportloopbaan Garantieplan is Clyde Tdlohreg zijn partner voor het leggen van de verbinding met de praktijk. Jurriaan:

‘Ik gun Nederland een MBO met ballen, een MBO dat sexy en gaaf is’

‘Rotterdam is een mavo stad. Dat is geen waarde oordeel, maar toont juist haar kracht,’ aldus Jurriaan. ‘Een stad van de arbeid, van de praktijk, van het échte werk. Waar de overhemden met opgestroopte mouwen worden verkocht. Het is onze opdracht om jongeren het vak te leren en een podium te bieden om bij te dragen aan de stad’.

Het ambacht leeft

Bij Jurriaan hoef je niet aan te komen met ‘de kenniseconomie’. ‘Er wordt overal geroepen dat we een kenniseconomie zijn en dat het ambacht verdwijnt, daar geloof ik niet in’. En inderdaad. Wie rondloopt bij Zadkine ruikt het ambacht en ziet dat het springlevend is. De geur van versgebakken brood van de bakkersopleiding is niet te missen. Om het lokaal vol spannende machines kan je niet heen. Dit levensechte leren is de ambitie van de Rotterdamse evenementenfabriek. Zowel Clyde als Jurriaan benadrukken dat bij het neerzetten van hybride onderwijs het leren in de echte bedrijfsomgeving essentieel is. ‘Op de achtste etage van een schoolgebouw krijg je nooit de energie die je wel voelt in een echte werkomgeving’. Dat hij van de directie de ruimte kreeg om buiten de muren van de school te starten was voor Jurriaan essentieel. ‘We zitten in een inspirerende omgeving waar het bruist van de bedrijvigheid. Hierbij horen echte opdrachten met opdrachtgevers uit de praktijk.’

De evenementenfabriek zet samen met andere opleidingen evenementen neer zoals het dromen, voelen, doen festival of het praktisch verkeersexamen. Het Sportloopbaan Garantieplan is hierin een belangrijke partner. ‘Ik wil als partner opleidingen ontzorgen. Wij verbinden scholen met het bedrijfsleven, zodat zij zich kunnen richten op het onderwijs’, aldus Clyde. Daarnaast biedt Sportloopbaan Garantieplan masterclasses, begeleiding en de mogelijkheid voor studenten om als bijbaan ervaring op te doen in hun eigen vakgebied.

Lange adem

Dat het invoeren van hybride onderwijs een lange adem vergt kan Jurriaan beamen. Hij is door schade en schande wijzer geworden. ‘Eigenlijkbben ik er door mijn enthousiasme ingerold. Achteraf gezien, had ik dit om verrassingen te voorkomen, projectmatiger moeten aanpakken met een duidelijk projectplan en projectteam bij de start.

De relatie met opdrachtgevers is volgens Jurriaan heel belangrijk. Daarbij blijft het altijd zoeken naar een balans tussen het geven van ruimte en bieden van structuur aan studenten. ‘Opdrachtgevers moeten zich beseffen dat ze met studenten werken. Communicatie en verwachtingen moeten hierop aangepast worden. Dat is duwen en trekken. Een deadline is voor studenten niet altijd een deadline.’ Peer pressure speelt hierbij volgens hem een belangrijke rol. ‘Er moet een sfeer ontstaan waarbij wordt opgekeken naar studenten die boven het maaiveld uitsteken. Zodat de rest zich daar aan kan optrekken.

De nieuwe docent

Met de introductie van hybride onderwijs verandert ook de rol van docenten. Niet elke docent past volgens Jurriaan bij dit type onderwijs. ‘Coachende vaardigheden worden steeds belangrijker. Studenten zijn zelf verantwoordelijk voor wat ze willen leren, dat vraagt een andere opstelling van docenten. Ze moeten beter leren kijken naar de student om de goede vragen te kunnen stellen.’ Ook vraagt het een andere manier van organiseren door docenten.

De aandacht moet gaan naar het binnenhalen en begeleiden van mooie opdrachten voor studenten en niet naar het nakijken van stapels verslagen.

Jurriaan waarschuwt voor onderschatting van de transitie naar hybride onderwijs. ‘Het is echt complex. Het is volledige emancipatie van systemen en de manier van denken. Studenten hebben verschillende leerstijlen, hier moeten we rekening mee houden. We moeten zowel aansluiten bij de student die goed gedijd bij drie kwartier instructie, als de student die liever zelfstandig leert. Dat is een uitdaging.’

Het schoolse systeem is de beperkende factor

Niet de inzet van bedrijven, maar juist het onderwijs is de beperkende factor volgens Jurriaan. ‘School denkt in absentie, roosters en cijfers. Dat is niet de taal van het bedrijfsleven. Ons schoolse systeem geeft de verkeerde prikkels.’ Liever zou hij deze kaders loslaten en toewerken naar een school zonder roosters en of cijfers en veel meer flexibiliteit. Zijn tip is om klein te beginnen. ‘De hele organisatie kantelen is te ingewikkeld. Het adagium is klein te beginnen en zorgen voor een olievlek.’

fietsen rotterdam hybride onderwijs

Het praktisch verkeersexamen en het dromen, durven doen festival zijn voorbeelden waar de evenementenfabriek laat zien wat ze waard is. Meer dan 8.000 basisschoolleerlingen en meer dan 200 basisscholen fietsen jaarlijks het praktisch verkeersexamen in verschillende Metropool gemeenten waaronder Den Haag en Rotterdam. De Rotterdamse evenementenfabriek en het Sportloopbaan Garantieplan werken samen met de gemeenten, VVN en Fietsexamen Nederland om dit elk jaar een succes te maken. Dromen Voelen Doen is een nieuw festival initieel geprogrammeerd op het strand van Scheveningen met muziek, workshops, films, sport en veel meer. Tijdens het interactieve evenement geef je al je zintuigen de kost. Het DVD Festival kent inmiddels een zogenaamde business edition, wat wil zeggen dat het festival ook voor bedrijven met minimaal 1000 werknemers wordt geprogrammeerd.