Jeugdwerkeloosheid verminderen – Gemeente Almere

De gemeente Almere zag het tijdens de coronacrisis met lede ogen aan: de werkeloosheid onder de jeugd nam fors toe. Thuiszitten werd de plicht. En bijbaantjes in de horeca en winkels zaten er niet meer in. Wat doe je dan? Hoe zorg je er nu voor dat de jeugd wél dagbesteding en inkomen heeft? Goed geschud schoot Gemeente Almere te hulp.

Het vraagstuk: vrijgekomen geld effectief inzetten

Almere was niet de enige gemeente waar dit probleem speelde. In heel Nederland nam de werkeloosheid onder jongeren toe door de coronacrisis. En dus nam het Rijk een besluit: iedere gemeente kreeg een derde herstelpakket, met daarin ruim budget om de jeugdwerkeloosheid de kop in te drukken.


Hoe leuk en aardig dat ook klinkt, gemeente Almere deed dit even flink achter de oren krabben. Want: hoe zorg je nu dat je dit geld niet zomaar over de balk smijt, zonder resultaat? Wat is nu de manier om dat budget echt effectief te besteden? Zodoende belandde gemeente Almere aan tafel bij Goed geschud. Het vraagstuk luidde concreet:
‘Hoe zetten we het vrijgekomen geld effectief in voor het verminderen van de werkeloosheid onder laatstejaars mbo-studenten, leerlingen uit het PrO/VSO, kwetsbare schoolverlaters zonder baan en kwetsbare schoolverlaters die uitstromen uit het onderwijs?’

Onze aanpak: uitdaging helder in beeld krijgen

Waar we onze aandacht aanvankelijk richtten op nazorg op het mbo, de samenwerking tussen Klantmanagers jongeren en RMC-ambtenaren, bleek gaandeweg dat er bijsturing nodig was. We moesten helder in beeld krijgen waar de uitdaging precies lag. Dieper graven dan de bovenste laag dus; dat stond ons te doen. We brainstormden. Deden onderzoek. En definieerden de uitdaging tot in detail. En ja hoor: uiteindelijk rolden daar verschillende scherpe voorstellen voor interventies uit.

De oplossing: Buzinezzclub opzetten en vormgeven van gedeelde visie

De uitgebreide verkenning op het vraagstuk bracht uiteindelijk 3 vervolgstappen teweeg:
– Op de korte termijn. Kleinschalig onderzoek doen om de behoeften van uitstromende mbo-studenten te achterhalen.
– Op de middellange termijn. Een BuzinezzClub opzetten in Almere. Deze organisatie helpt jongeren met het vinden van een passende opleiding of baan of met het starten van een eigen onderneming.
– Op de lange termijn. Het vormgeven van een visie op jeugdwerkeloosheid die door de hele gemeente gedeeld en gedragen wordt.

Hoe gemeente Almere onze samenwerking ervaarde

“Goed geschud heb ik leren kennen als een fris, enthousiast en betrokken adviesbureau. De adviseurs zijn slim, toegewijd en gericht op het ontzorgen van de opdrachtgever. De opdracht voor het Regioplan was inhoudelijk en dat hebben ze prima voor elkaar gekregen. Minstens zo belangrijk is dat Goed geschud heeft gezorgd voor het versterken van het regionale netwerk, met name de beleidsadviseurs weten elkaar nu veel makkelijker te vinden en delen meer informatie met elkaar. In de afgelopen jaren was dat nauwelijks het geval. Wat ik erg waardeer is dat de adviseurs een goed gevoel voor humor hebben. “

Marion Braat, Gemeente Almere

Aanspreekpunt

Frank Maas

Andere interessante verhalen

Zoek ons op

Heb je een vraag? Of wil je gewoon een keer koffie drinken? Bel een van ons of neem contact op via het contactformulier.

Groeten van Frank, Arthur, Marlies, Sophie, Lieke, Eva, Stella, Noa, Renée, Morris, Anne, Jasper, Bas, Ileen & Maaike