Wat een dag. Vandaag dacht ik (op afstand) mee met een aantal scholen over de weg naar onderwijs op afstand. Sommige scholen zijn heel ver, anderen zetten net de eerste stapjes. En… de veerkracht in het onderwijs is enorm! Waar dit soort transities in normale tijden maanden kosten, breekt nood wet en stijgen mensen boven zichzelf uit. Een diepe buiging voor een sector in een crisis.

Dit zijn tijden waarin leren sneller gaat dan ooit. Een aantal leerpunten (niet volledig) voor de eerste stapjes naar een virtuele school in tijden van corona.

Communicatie, communicatie, communicatie

Er is een alternatief nodig voor formele én informele communicatie.

  1. Richt je overlegstructuur virtueel in. Start met een dagelijkste standup om ervaringen te delen. Nu komen we met het team nog fysiek bij elkaar, maar we zorgen dat we klaar zijn voor een situatie waarin dat niet meer kan.
  2. Structureer sociale cohesie. De gesprekjes in de gang en bij het koffiezetapparaat komen te vervallen. Biedt hiervoor een alternatief. Sluit aan bij hoe het georganiseerd was en maak de coach leidend.
  3. Spreek af wie er communiceert. Communiceer wat je weet en wat je niet weet. Communiceer ook naar ouders en vertel wat ze kunnen -of moeten- bijdragen. Zij hebben bij afstandonderwijs een cruciale rol want zorgen thuis voor structuur en motivatie.

Tools die wij goed vinden: Google Hangouts, Microsoft teams, Zoom (groeps- en individuele bijeenkomsten). Slack (whatsapp +, voorkom dat je vastloopt in mails met iedereen in de cc).

Eén platform, voorkom chaos

Voorkom chaos en durf te kiezen. We moeten door. Kies één platform voor het lesmateriaal.

  1. Organiseer virtuele lessen of start i.i.g. met vragenuurtjes.
  2. Maak duidelijk welke digitaal ervaren collega beschikbaar is voor vragen.

Tools die werken: Somtoday en Lessonup, Microsoft Teams, Google Hangouts

Leer van elkaar en onderschat niemand

Maar dat kunnen wij -of onze leeringen- niet. Ook vandaag was ik weer onder de indruk hoe snel de leercurve van leerlingen en teams is als de situatie erom vraagt. Samen komen we verder!

En… wat heerlijk dat iedereen ervaringen deelt. Profiteer hiervan. Kijk bijvoorbeeld eens naar: